äppelteknik

Apple TV

Apple TV tuli ensimmäisen kerran ihmisten tietoisuuteen vuonna 2007. Tuolloin ajatus pienestä laatikosta, joka toistaisi mediaa ja jakaisi sitä eteenpäin toisille alustoille, tuntui monen mielestä uskomattomalta. Tuohon aikaan moderni älypuhelinkin kaikkine ominaisuuksineen ja kosketusnäyttöineen tuntui kenties vielä kummalliselta ajatukselta.

Nyt yli vuosikymmen myöhemmin, kuluttajat kaipaavat Apple TV:n kaltaisia tuotteita yhä enemmän ja kilpailuakin on syntynyt runsaasti. Apple TV:n avulla tuotteen käyttäjä voi toistaa esimerkiksi puhelimessaan tai tabletissaan olevaa videota tai muuta sisältöä television näytöllä.

Apple TV rantautui Suomeen vasta useita vuosia sen jälkeen, kun Apple TV oli jo kasvattanut suosiotaan esimerkiksi Yhdysvalloissa. Laitteen alkuperäinen nimi oli iTV, mikä jatkoi Apple-yhtiön jo totuttua kaavaa tuotteidensa nimeämisessä — Applen muiden suosittujen tuotteiden nimet kun ovat iPhone, iMac ja iPad. Ensimmäinen tuotteen sukupolvi oli muutenkin hieman erilainen kuin muut sen jälkeen sisältäen kovalevyn, johon sisältö ladattiin. Jo toisen sukupolven Apple TV:ssä mahdollistettiin videoiden suoratoisto ilman suurta kiintolevyä suoraan verkosta.

Applen tuoteperhe

Apple TV on vain yksi Apple-yhtiön monista valtavan suosituista tuotteista. Ensimmäinen Applen menestyksistä oli graafisen tietokoneliittymän varhainen versio. Tätä keksijät kutsuivat yksinkertaisesti nimellä Apple-tietokone (engl. Apple Computer). Kahden Steve-nimisen miehen, Wozniakin ja Jobsin, perustama yhtiö lähti aluksi käyntiin hieman tahmeasti, mutta kaksikon valtava intohimo firmaa kohtaan, unohtamatta innovatiivisia uusia keksintöjä, hämmästytti yleisöä. Loppujen lopuksi yhtiöstä tuli yksi maailman tunnetuimmista ja menestyksekkäimmistä yrityksistä koskaan ja yksi maailman arvokkaimmista brändeistä.

Apple-tietokoneet olivat vasta ensimmäinen askel kohti Apple-yhtiön nykyistä tuotteiden kirjoa. Tietokoneiden ja muun muassa iPod-musiikkisoitinten jälkeen Apple laajensi tuotantoaan ja innovatiivisuuttaan älypuhelimiin pariin 2000-luvun alun jälkeen. iPhone-puhelin olikin ainutlaatuisuudessaan ensimmäinen laatuaan näyttäen tietä kaikille seuraajilleen. Myös taulutietokoneiden eli tablettien ensimmäistä versiota iPadia sekä myöhemmin Apple Watch -älykelloa alettiin markkinoida kuluttajille innolla. Apple TV sai alkunsa 2006 ja julkaistiin 2007. Tämän jälkeisiä sukupolvia tuotteella on viisi. Ensimmäistä sukupolvea Apple ei enää tue päivitysten osalta.

Apple TV:n tärkeimmät ominaisuudet

Miten ihmeellinen Apple TV oikein toimii? Kuten sanottua, Apple TV mahdollistaa videoiden suoratoiston verkosta. Apple TV:hen saa sovelluksia ja jopa pelejä, joiden avulla tuettujen sisällöntarjoajien palveluita voi toistaa. Toinen vaihtoehto on niin sanottu peilaus, jossa iPhonen tai iPad-tabletin kuva näkyy Apple TV:n avulla sellaisenaan television. Lukuisat käyttäjät pitävät peilaustoimintoa hyödyllisenä niin vapaa-ajan vietossa kuin myös vaikkapa opetustarkoituksessa luokkahuoneessa, jossa oppilaat voivat helposti jakaa oman laitteensa sisältöä muille oppilaille.

Apple TV -sovelluksia ladataan Applen omasta App Store -sovelluskaupasta, josta sovelluksia on saatavilla paitsi videoiden myös musiikin toistoon, uutisten lukemiseen ja esimerkiksi verkkokauppashoppailuun. Apple TV ei kuitenkaan toimi saumattomasti kaikkien sovellusten kanssa ja tämä onkin aiheuttanut ongelman joidenkin käyttäjien silmissä. Suuret sisällöntarjoajat, kuten esimerkiksi Netflix, HBO, ESPN, YouTube ja Spotify kuitenkin luonnollisesti lukeutuvat Apple TV:n tukemiin palveluihin. Kuten sanottua, myös muiden sisältöjen toistaminen television kautta on kuitenkin varsin helppoa peilaustoiminnon avulla.

Apple TV ja kilpailijat

Apple TV:llä on kerännyt seurakseen useita kirittäjiä, jotka jakavat markkinoita ja samalla myös mielipiteitä. Tunnetuimpiin kilpailijoihin kuuluvat muun muassa Googlen oma Chromecast, Amazon Fire, Roku ja Now TV Box. Tunnetuin näistä kilpailijoista Suomen markkinoilla on ehdottomasti Google Chromecast, jolla on valtavan paljon käyttäjiä.

Usein Apple TV:n kilpailijoiden suurin valttikortti on se, että niiden markkinahinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin Apple TV. Ne ovat kuitenkin erityyppisiä laitteita, jotka kykenevät ainoastaan peilaamiseen, eikä niihin saa omia sovelluksia.

Monet Apple TV:n käyttäjät ovat harmissaan siitä, ettei Apple TV tue kaikkea ohjelmasisältöä. Sama ongelma on kuitenkin myös Apple TV:n kilpailijoilla, nimittäin jokainen valmistaja suosii lähinnä omia tuotteitaan ja soisi kuluttajien ostavan ainoastaan sellaista sisältöä, jonka valmistaja itse tarjoaa. Laatu kilpailijoiden laitteissa on lähes sama, mutta yleensä parhaan laadun takaamiseksi kuluttajan on ostettava malliston uusin ja paras laite. Apple TV:n valttikortti muihin nähden on hyvin pieni ja huomaamaton mutta samalla tyylikäs design ja koko.

Apple TV:n käyttöönotto

Apple TV:n käyttöönotto ei ole vaikeaa, mutta muutaman askeleen sekin vaatii. Ensin käyttäjän tulee asettaa Apple TV kiinni television HDMI-liitäntään ja laittaa televisio HDMI-tilaan. Apple TV vaatii toki myös sujuvan verkkoyhteyden toistaakseen sisällön oikein, erityisesti korkealaatuisen. Netflix välittää uusimman Apple TV:n kautta jo jopa 4K-tasoista kuvaa. Jos haluaa käyttää peilaustoimintoa, tulee toistoon käytettävän laitteen olla samassa verkoissa kuin Apple TV on. Nopea WLAN-yhteys on siis varsin hyvä kumppani Apple TV:lle.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Apple TV on erityisen hyödyllinen niille käyttäjille, jotka suosivat langattomia ja yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisen kaapeliviidakon sijaan. Vähäinen johtojen määrä on ehdottomasti etu silloin, kun kuluttaja haluaa panostaa käyttömukavuuteen ja esteettiseen televisionurkkaukseen. Kilpailijoihinsa nähden Apple TV suosii erityisesti niitä, joiden muutkin laitteet kuuluvat Apple-yhtiön tuoteperheeseen. Tällöin käyttäjä pääsee nauttimaan erilaisista Apple TV:n tarjoamista ominaisuuksista kaikista saumattomimmalla tavalla. Apple TV on ehdottomasti nerokas ja kokeilun arvoinen tuote, jonka vanhempia malleja saa jo varsin edulliseen hintaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *