äppelteknik

Applen alkutaival

Applen tarina alkoi vuonna 1976, huhtikuun ensimmäisenä päivänä — aprillipilasta ei kuitenkaan todellakaan ollut kyse. Yksi yrityksen perustajista, Steve Jobs, oli hieman aiemmin tavannut tietotekniikkanero Steve Wozniakin ja Ronald Waynen. Kolmikko perusti Apple Computer -nimellä tuolloin kulkeneen yrityksen.

Steve Jobsin vanhempien autotallissa syntyi Jobsin suunnittelema ja Wozniakin toteuttama Apple I -tietokone, joka tuli myyntiin vuonna 1976. Tuotannon aloittaminen oli ollut vaikeaa pääoman puuttumisen vuoksi. Rahaa saadakseen Jobs muun muassa myi Volkswagen-pikkubussinsa.

Tuotannon aloittamisen mahdollistivat lopulta kuitenkin vasta mukaan saadut sijoittajat, Mike Markkula ja Arthur Rock, jotka sijoittivat Appleen yhteensä peräti 250 000 dollaria. Vuonna 1977, vuosi ensimmäisen tietokoneen jälkeen, Apple julkaisikin Apple II -tietokoneen, josta tuli Applen ensimmäinen suuri menestystuote. Apple II oli neljän kilotavun muistilla varustettu ja värien näyttämiseen kykenevä tietokone, joka tuolloin vielä perustui 8-bittiseen arkkitehtuuriin. Konetta ostettiin paitsi koteihin myös yrityskäyttöön, varsinkin VisiCalc -taulukkolaskentaohjelman julkistamisen jälkeen.

Listautuminen pörssiin

Apple II -tietokone oli menestys, ja mikä kiehtovinta, muistutti se jo ulkoisesti tämän päivän tietokoneita muovisen ulkokuorensa, näppäimistönsä ja näyttöruutunsa ansiosta. Onnistunut nousu tietokonemarkkinoille sai Applen listautumaan pörssiin vuonna 1980. Tämä teki tuolloin 25-vuotiaasta Jobsista ja muutamaa vuotta vanhemmasta Wozniakista monimiljonäärejä sekä julkkiksia. Nuorta Steve Jobsia on kuvattu komeaksi ja tyylitietoiseksi, joka nousi nopeasti median suosikiksi. Esimerkiksi Time-lehti nosti Jobsin kanteensa ja totesi mairittelevasti Jobsin olevan syy kotitietokonemarkkinoiden syntyyn.

Ensimmäinen graafisella käyttöliittymällä varustettu Apple-tietokone, Apple Lisa, julkaistiin vuonna 1983. Mac OS -käyttöliittymällä varustettu kotitietokone Macintosh puolestaan näki päivänvalon vuonna 1984. Graafinen käyttöliittymä oli vakuuttanut Jobsin jo vuonna 1979 hänen vierailtuaan joukkoineen Xeroxilla, jossa he olivat päässeet tutustumaan hiirikäyttöiseen Xerox Altoon. Steve Jobs halusi ehdottomasti Applen seuraavan tietokoneen toimivan samalla periaatteella. Uudenlaisilla käyttöliittymillä varustetuista tietokoneista Lisa ei saanut juurikaan menestystä, ja myös Apple Macintosh keräsi suosiota melko hitaasti edeten.

Apple Macintosh Jobsin työnäytteenä

Apple Macintoshin suunnittelu ei missään nimessä ollut kovinkaan yksinkertainen prosessi, sillä se sai alkunsa pääosin yksin Jobsin sinnikkyyden ansiosta. Applen tiimi ei alun perin ollut Jobsia lukuun ottamatta lainkaan vakuuttunut hiiren ja ikkunoiden avulla toimivasta käyttöliittymästä, joten projekti sysättiin Jobsin hoidettavaksi. Sisuuntuneena muiden pessimistisestä suhtautumisesta Macintoshiin Steve Jobs tarttui toimeen ja perusti Macintoshille nuorista osaajista koostuvan joukon, jolle järjestettiin toimitilat Applen pääkonttorin sivurakennuksesta. Rakennuksen katolle Jobs nosti merirosvolipun kuin mieltään osoittaakseen.

Uuden Apple Macintosh -tietokoneen parissa työskennellyt tiimi teki satatuntisia työviikkoja yli kahden vuoden ajan. Työntekijöiden läheisten kärsiessä Macintosh-tiimin urakasta olivat myös itse työntekijät koetuksella. Työn valmistuttua väki oli todella väsynyttä ja moni jopa irtisanoutui. Apple Macintosh kuitenkin julkistettiin vuonna 1984, mutta välitöntä suurmenestystä ei tullut. Yleisö kyllä heräsi tietokoneen mahdollisuuksiin, mutta viiveellä. Jobsin käyttämät johtamistavat eivät kuitenkaan miellyttäneet Applen johtoa tai työntekijöitä, joten Jobs päätettiin työntää työstään syrjään.

Applen alamäki

Steve Jobsin työntäminen sivuun kävi kohtalokkaaksi, sillä Applen toimitusjohtaja John Sculley ja Steve Jobs ajautuivat niin suuriin erimielisyyksiin, että Jobs päätettiin irtisanoa itse perustamastaan yrityksestä vuonna 1985. Steve Jobs ei miljoonaomaisuudestaan huolimatta jäänyt toimettomaksi, vaan perusti uuden yrityksen, osti toisen ja oli näin mukana elokuvateollisuudessa ja perustamansa yrityksen kanssa keskittyi tuottamaan ainoastaan ohjelmistoja. Jobsin ohjelmistoyritys Next ei kuitenkaan yksin saanut tuulta purjeisiinsa, joten jotain oli keksittävä tilanteen parantamiseksi.

Steve Jobsin painiessa oman yrityksensä menestymättömyyden kanssa oli myös Apple suurissa ongelmissa. Apple oli Jobsin irtisanomisen jälkeen taantunut, eikä Mac OS -käyttöjärjestelmään ollut juurikaan tullut uudistuksia. Lisäksi Apple oli päätynyt lisensoimaan käyttöjärjestelmäänsä ulkopuolisille, eli antanut muiden tuottaa Mac-kopioita. Steve Jobs näki tilaisuutensa tulleen, ja Applen uuden toimitusjohtajan Michael Spindlerin aikakaudella Jobs onnistui myymään kaikki Nextin tuotteet, palvelut ja tuotekehityksen Applen omistukseen. Samalla myös Jobs palasi takaisin Applen palvelukseen neuvonantajaksi.

Uuteen nousuun

Vuonna 1997 Steve Jobs palasi Applen riveihin ja ryhtyi heti toimiin yrityksen pelastamiseksi. Kehityshankkeita lopetettiin ja työntekijöitä irtisanottiin Jobsin selkeänä siintävien visioiden takia. Jobsin näkemyksen mukaan Apple julkaisisi jatkossa vain yhden tuotteen vuodessa, mutta vaatimukset julkaistavalle tuotteelle olivat kovat: sen oli oltava täydellinen. Ensimmäinen tuotos Applen uudella aikakaudella oli iMac-tietokone. Varsinainen menestystarina alkoi vuonna 2001, jolloin julkaistiin iPod-musiikkisoitin. Näitä seuranneet laitteet, kuten vaikkapa iPhone-älypuhelin, ovat jatkaneet lähes poikkeuksetta syntyneiden menestystuotteiden jatkumoa.

Tinkimätöntä designia

Apple on vuosien saatossa noussut huippubrändiksi, jota seuraa oma uskollinen kannattajakuntansa vuodesta ja laitteesta toiseen. Applen tuotteita leimaa täydellisyydentavoittelu ja viimeiseen asti hiottu design, joka päihittää kilpailijansa kerta toisensa jälkeen. Kritiikkiä Apple on saanut muun muassa ekologisen vastuunsa kantamisesta, asiakkaidensa sitomisesta pelkästään yhden yhtiön laitteisiin ja palveluihin sekä veroparatiisimaiden käytöstä verosuunnittelussa. Tämä tosin ei Applen käyttäjiä haittaa, sillä usko omaan brändiin on vahva. Kenties se salaperäisyyden verho, joka Applea ympäröi, toimii samalla myös sen tuotteiden vetovoimatekijänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *