äppelteknik

Miten iPhone onnistui pääsemään markkinajohtajaksi?

Apple toi ensimmäisen iPhone-mallinsa markkinoille vuonna 2007. Tuotejulkaisu osoittautui varsin menestyksekkääksi tekniikkayritykselle, sillä puhelimia myytiin neljän vuoden aikana peräti 100 miljoonaa kappaletta. Tuotekehittelyssä Applen kilpailuetuna toimi omavaraisuus; siltä kun löytyi sekä laitteiden valmistusosaamista että ohjelmistojen kehittämisosaamista. Samalta tuotantolinjalta valmistuneet laitteet ja niihin asennettavat ohjelmistot suunniteltiin toimimaan keskenään täydellisessä yhteisvaikutuksessa. Applen perustaja Steve Jobs nosti iPhonen päämyyntikriteereiksi sen käyttöliittymän ja näppärän laitemuotoilun, mutta mitä muuta markkinajohtajuus on iPhonelta vaatinut? Tästä jutusta löydät joitakin näkökulmia iPhone-älypuhelimen suosioon.

iPhonen tiedetään muuttaneen matkapuhelinmarkkinoita, verkkotaloutta ja monella tapaa myös yhteiskunnan toimintaa, mutta mistä sen innovatiivisuus kumpuaa? Teknisesti ottaen iPhonen ohjelmisto ja käyttöliittymä perustuvat Applen aikaisempaan tuotteeseen, kannettavaan iPod-musiikintoistolaitteeseen. Markkinoille tullessaan iPod oli jo itsessään digitaalista musiikkiteollisuutta mullistava keksintö. Monista älypuhelinten ja tablettien varhaisemmista malleista löytyi jo kosketusnäyttö (Applella oma Newton-näyttö), suurempi muistikapasiteetti, tehokas kamera kuvaamiseen ja nopea langaton verkkoyhteys, mutta Apple meni kehittelyssä vielä pidemmälle. iPhone ei ole vain puhelin lisäominaisuuksilla vaan kämmenenkokoinen tietokone.

Applen tuotekehittelyn periaatteet

Tuotekehittelyn suhteen Applella on ollut aina korkeat tavoitteet ja tekniikkabrändi kunnostautuu innovaatioideoiden pitkäaikaisessa jalostamisessa. Apple ei varsinaisesti tuo markkinoille täysin uusia tuotteita tai tuoteryhmiä, vaan tekee aiemmin julkaistuista tuotteistaan entistä parempia lisäarvoa tuottavilla uusilla ominaisuuksilla (esim. iPhone X:n kasvojentunnistusjärjestelmä). Vahvasti tekniikan kehityksen tulevaisuuteen katsova Apple pyrkii olemaan ratkaisuissaan markkinoiden edelläkävijä. Siksi yrityksellä on jatkuvasti työn alla vähintään kahden vuoden edestä tuotekehittelyprojekteja, joista vain loppuun asti mietityt, virheettömät ideat päätyvät tuotantoon.

Laitteiden toiminnalle asetetuissa kriteereissä Steve Jobs oli aina tinkimätön helppokäyttöisyyden toteutumisesta. Hän oli sitä mieltä, ettei Applen laadukkaasta laitemuotoilusta ja uusimmista ohjelmistoista olisi käyttäjälle kovinkaan paljon hyötyä, jos tämä ei ymmärtäisi laitteen toimintaa tai oppisi käyttämään sitä. Siksi kokonaisvaltaisen käyttökokemuksen yksinkertaisuus on edelleen Applen tuotekehittelyn kantava voima. Ostamisen helpottamiseksi Apple-laitteista on yleensä tarjolla vain yksi laitekohtainen malli, mikä saattaa vaikuttaa rajoittavalta muiden laitekehittäjien mallien määrään verrattuna, mutta toisaalta tehokäyttäjät ja vasta-alkajat ovat huomioitu erilaisilla työkaluilla.

Missä iPhone voittaa kilpailijoiden puhelimet?

Huimaa vauhtia kehittyvät äly- ja mobiililaitemarkkinat ovat nähneet kaikenlaisia tuotejulkaisuja, ja useimmat iPhonen kilpailijat (Android, Windows, Blackberry jne.) tarjoavat käyttäjilleen loputtomia vaihtoehtoja älypuhelimien mukauttamiseen. Harvan kilpailevan puhelimen muovimainen ja kookas muotoilu vastaa kuitenkaan iPhonen tunnusomaista sulavalinjaista muotoilua, mikä on innoittanut älypuhelinmarkkinoita tuomaan suunnitteluaan lähemmäksi Applen laitemuotoilua. Kuvien ottamiseen ja videoiden kuvaamiseen iPhonen kamera on aivan omaa luokkaansa, ja sillä on mahdollista tallentaa mm. hidastettua kuvaa ja time lapse -videoita.

iPhonen käyttäjäystävällisessä iOS-käyttöjärjestelmässä uusimmat päivitykset, sovellukset ja applikaatiot ovat aina ensimmäisenä Apple-käyttäjän saatavilla. Puhelimen nopea prosessori ja grafiikka tekevät viihteellisestä pelaamisesta ja videoiden lataamisesta tehokasta. Markkinoiden helppokäyttöisimpänä puhelimena iPhone on yhteensopiva muiden Apple-tuoteperheen laitteiden kanssa. Tietojen siirto laitteesta toiselle tai puheluun vastaaminen onnistuvat myös iPad-taulutietokoneelta tai Mac-tietokoneelta. Kukaan ei voi kiistää iPhonen turvallisuutta, sillä sen iOS-käyttöjärjestelmä hyödyntää käyttäjän tunnistamisessa ainutlaatuista sormenjälkitunnistusta. Toiselta laitteelta Apple-palveluihin kirjautuessa käyttäjältä pyydetään pääasialliseen laitteeseen lähetetty vahvistuskoodi, mikä estää iTunes-tilitietojen väärinkäytön.

Mitä uutta iPhone X tarjoaa puhelinkäyttäjille?

Vuoden 2017 lopussa Apple esitteli uusimman iPhone X -puhelimensa, jonka uudet ominaisuudet olivat puhelinkäyttäjien mieleen ja antoivat aihetta ylpeyteen. Parempilaatuisten näyttöjen valmistuksessa aiemmin loistanut Samsung sai iPhone X:stä kovan kilpailijan, sillä Apple paransi X-mallissa kilpailijansa näytön suorituskykyä. Tuotekehityksessä syntynyt OLED-näyttö peittää koko laitteen, ja vanha kotinäppäin on jäänyt unholaan. Näyttö kiinnittää käyttäjän huomion upeilla väreillään, kirkkaudellaan ja tarkkuudellaan. Mielenkiintoisin muutos kaikkeen aikaisemmin nähtyyn on myös sormenjälkitunnistuksen korvaaminen Face ID -kasvojentunnistuksella.

Puhelimen lukituksen avaavia kasvojentunnistusjärjestelmiä on tosin nähty muillakin valmistajilla, kuten LG:llä ja Samsungilla, mutta skannaus ei ole yhtä turvallista ja nopeaa kuin Applen Face ID:llä. TrueDepth-kamera luo yli 30 000 näkymättömän pisteen pohjalta tarkan syvyysmallin käyttäjän kasvoista. Apple Pay -palveluun yhdistettynä ostokset ovat maksettavissa iPhonella pelkällä vilkaisulla. Kaikkien aikojen älykkäimmäksi ja kestävimmäksi puhelimeksi tituleerattu iPhone X on roiske- ja pölytiivis ja sisältää tehokkaan A11 Bionic -sirun lisäksi langattoman akun latauksen.

Multimediaominaisuudet ja sovellukset

Koska iPhone on samaan aikaan puhelin, mediasoitin, pelikonsoli ja kämmenenkokoinen tietokone, mahdollisuudet nauttia erilaisista palveluista ja sisällöistä ovat loputtomat. iPhonen ja muiden i-laitteiden kanssa yhteen sovitetut iTunes- ja App Store -palvelut helpottavat mediakirjastojen jakoa ja täydennystä uusilla sovelluksilla. Apple on ymmärtänyt ohjelmisto- ja mobiilipalveluiden korostuneen merkityksen muuttuneessa verkkotaloudessa, sillä vaikka sen hallussa on noin 15 % maailman älypuhelinmarkkinoista, sovellusten ja muiden älypuhelinpalveluiden myynti tuo sille lähes 80 % voitot. Runsas iPhone-palvelutarjonta tekee useiden laitteiden kantamisesta turhaa.

Mitä seuraavaksi?

Apple on jo tehnyt onnistuneen markkinavaltauksen mobiilimaksupalveluiden markkinoille ja tarjoaa iPhone-käyttäjille Apple Pay -maksuvaihtoehtoa ostosten maksamiseen. Vanhemmissa iPhone-malleissa käytännöllisen mobiiliapplikaation käyttö edellytti NFC-lukijasovelluksen lataamista ja tunnistautumista sormenjälkitunnistuksella, mutta uudessa iPhone X:ssä maksujen hyväksyminen onnistuu jo pelkällä kameraan vilkaisulla. On vaikea arvioida seuraavaa suurta älypuhelimien trendiä, mutta iPhone X:n saaman palautteen perusteella on kuitenkin hyvin todennäköistä, että seuraavissa iPhone-puhelinmalleissa huomioidaan käyttäjien toiveet Face ID- ja kamerasensorien integroimisesta näytön sisälle. Langatonta akun latausteknologiaa kehitetään varmasti myös nopeammaksi päivityksillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *