äppelteknik

Tervetuloa tutustumaan Appleen!

Apple Inc. on huippumenestynyt yritys, joka sai alkunsa melko vaatimattomissa oloissa vuonna 1976. Patentoidakseen ideansa joka kodin tietokoneesta, Steve Jobs joutui myymään autonsa, kun taas hänen ystävänsä Steve Wozniak luopui kalliista taskulaskimestaan. Koska tämä ei kuitenkaan millään riittänyt innovaation rahoittamiseen, he joutuivat lopulta turvautumaan riskisijoittajiin. Sijoittajien onneksi Jobsin suunnittelema ja Wozniakin toteuttama tietokone Apple I, ja seuraavana vuonna myös Apple II, saavutti huippusuosion. Tällä sivustolla käsittelemme Applen historiaa ja menestystä, sekä nykyään myynnissä olevia tuotteita.

Tältä sivustolta voit löytää tietoa muun muassa Applen perustajista, heidän historiastaan ja motiiveistaan yrityksen perustamiseen. Jos sinua askarruttaa jonkin tietyn tuotteen ominaisuudet, tai haluat tietää enemmän sen suunnitteluprosessista, olet oikeassa paikassa. Apple Inc. on yhtiönä vertaansa vailla ja todellinen osoitus siitä, että oikeanlaisella intohimolla ja innostuksella voi saada paljon ihmeellisiä asioita aikaan. Steve Jobs on jäänyt historiaan jopa legendaarisena keulahahmona ja omalaatuisena nerona, joka rikkoi tavanomaisia rajoja rohkeasti.

Varhaiset vuodet

Applen historian kaikista tärkeimmät henkilöt ovat siis ehdottomasti Steve Wozniak ja Steve Jobs. Nämä kaksi Steveä olivat yhdessä kotikutoisen tietokoneklubin jäseniä ja kumpikin suhtautui teknologiaan intohimoisella mielenkiinnolla. Steve Jobs kiinnostui Wozniakin suunnittelemasta uudenlaisesta ja halvasta tietokoneesta ja lähti mukaan kehittämään tuotetta pidemmälle. Miesten keksimä nimi Apple (suom. Omena) vakiintui kuin vahingossa firman nimeksi. Kumpikaan ei lopulta keksinyt parempaa nimitystä firmalleen ja Jobsin mielestä nimi Apple oli hauska eikä kuulostanut uhkaavalta.

Applen alkuperäinen logo oli monimutkainen kuva, jossa yksinäinen hahmo selailee kirjaa omenapuun alla. Lopulta yhtiö kuitenkin päätyi huomattavasti yksinkertaisempaan logoon: omenaan, josta on haukattu palanen pois. Tämä nykyäänkin käytettävä logo on tunnettu ympäri maailmaa.

Apple II:n julkaisun jälkeen seuraava askel oli saavuttaa nykyään yleisesti tunnettu tietokoneen näyttöruutu. 1970-luvulla tällainen innovaatio oli vain haavekuva. Kun näyttö saatiin kehitettyä, lehdet kehuivat näyttöä “maagisena keksintönä”. Nykyisten tietokoneiden kaltainen tietokone oli siis kehitetty ja tämä oli vasta alkua.

Applen tunnetuimpia ominaisuuksia

Apple Inc. on yksi maailman tunnetuimmista yrityksistä. Omenalogo on tuttu jokaisessa maailman kolkassa ja yrityksen tuotteet ovat mahdollistaneet asioita, joista aikaisemmin voitiin vain unelmoida. Yksi eniten kiistellyistä ominaisuuksista, joka yhdistetään usein Appleen, on tuotteiden korkeat hinnat. Varsinkin uusien iPhone-mallien julkaisun jälkeen aihe on aina tapetilla. Kuitenkin esimerkiksi tietyt kilpailijoiden mallit ovat samanhintaisia tai jopa kalliimpia, kuin uusimmat iPhone-mallit monessa liikkeessä. Muita yrityksiä korkeammat hinnat ei siis täysin pidä paikkaansa.

Appleen usein yhdistettävä ominaisuus on myös innovatiivinen design. Melkein jokaisessa puhelimessa nykyään tuttu “koti”-näppäin on Applen keksintö ja ensimmäisen iPhone-mallin julkaisun seurausta. Vuonna 2018 Samsung hävisikin oikeusjutun Applea vastaan. Apple syytti Samsungia muotoilunsa kopioinnista ja tämä todettiin oikeaksi väitteeksi oikeuden edessä.

Ilman Applen uudenlaista muotoilua nykyiset älypuhelimet olisivat todennäköisesti varsin erilaisia. Kun vertaa ensimmäisen iPhonen julkaisuvuoden muita puhelimia, on selvää, että iPhone oli omaa luokkaansa. Muiden valmistajien tuotokset olivat simpukkapuhelimia tai kömpelöitä kosketusnäyttöjä.

Applen tuotteet

Apple on laajentanut tuotantoaan huimasti alkuaikojen tuotevalikoimastaan. Ensimmäiseksi tulivat tietenkin tietokoneet. Nykyään pöytäkoneversion lisäksi Applella on laaja valikoima erilaisia kannettavia tietokoneita. Suosituimpia ovat Macbook Pro ja Macbook Air sekä alkuperäinen Macbook. Kyseisiin kannettaviin tietokoneisiin lisätään joka vuosi parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Tämän lisäksi kaikkien tuntemat iPhonet ovat huippusuosittuja ja erityisen odotettuja. Applen julkaisutilaisuudet ovat aina spektaakkeli, jossa uusimmat tuotteet esitellään maailmalle. Yrityksen uusimpia malleja ovat iPhone 8, iPhone 8 Plus, sekä iPhone X kasvojentunnistusteknologialla varustettuna.

Puhelimien ja tietokoneiden lisäksi Apple tuottaa esimerkiksi musiikin kuuntelua varten iPodeja, vaikkakin nykyään suurin osa musiikista kuunnellaan puhelimen avulla eri sovellusten kautta. Applen iPad on tablettitietokoneiden pioneeri. Apple TV:n avulla sisältöä voi suoratoistaa televisiolla, puhelimesta tai iPadista. Applen iWatch on älykello, jonka avulla voi esimerkiksi lähettää viestejä, seurata kehon toimintoja ja hallinnoida kalenteria sekä kelloa. Tämän lisäksi tuotteisiin kuuluu erilaisia käyttöjärjestelmiä, erilaisia sovelluksia, musiikkipalveluita ja elokuvapalveluita sekä lukuisia oheistuotteita.

Applen tulevaisuus

Applen tulevaisuus on vain arvailujen varassa. Yritys takuulla säilyttää legendaarisen maineensa myös jatkossa, mutta tulevista innovaatioista ei vielä ole tietoa. Applen tyyliin kuuluu säilyttää salaisuudet uusista tuotteista ja keksinnöistä loppuun saakka.

Monien ihailema Steve Jobs menehtyi ennenaikaisesti jo vuonna 2011, mutta yritys on jatkanut toimintaansa menestyksekkäästi myös Jobsin kuoleman jälkeen. Nykyinen Applen toimitusjohtaja on Tim Cook, joka jatkoi Applen johtamista yrityksenä heti sen jälkeen, kun Jobs päätti tehtävänsä ennen kuolemaansa.

Yhteenveto

Apple on yrityksenä omalaatuinen, eikä toista samanlaista yritystä ole teknologian kehityksen ja uusien innovaatioiden saralla. Pienestä ja vaatimattomasta alkanut yritys kasvoi maailmanlaajuiseksi huippuosaajaksi, ja Applen ja sen omistamien patenttien arvo on valtaisa. Applen tuotteista pitävät seuraavat jokaisena vuonna innostuneena, mikä on seuraava askel yrityksen suunnalta. Joka kerta yleisö saa ilahtua ja hämmästyä uudelleen. Kritiikistä huolimatta Apple on onnistunut valloittamaan kuluttajat ja luomaan kattavan tuotevalikoiman jokaisen kuluttajan erilaisia tarpeita varten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *