äppelteknik

Apple Watchin tie maailman myydyimmäksi kelloksi

Apple Watch on nykyään monille jo tuttu tuote, eikä käsite “älykello” kuulosta enää ollenkaan kummalliselta. Joitain vuosia sitten emme saattaneet edes kuvitella, millaisia nykypäivän kellot voisivat olla. Kelloja ei enää hyödynnetä pelkästään ajan tarkistamiseen, vaan voisi jopa sanoa, että ajan tarkistaminen on yksi kellon tehtävistä muiden joukossa. Ajan lisäksi kuluttajat olettavat näkevänsä kelloista erilaista mielenkiintoista dataa liittyen kehon toimintoihin, aktiivisuuteen ja ympärillämme jatkuvasti muuttuvaan ympäristöön. Kelloon on saatavilla myös puhelimen ilmoitukset ja jopa navigaatio.

Apple Watch lanseerattiin julkisuuteen ensimmäisen kerran keväällä 2015. Kello saavutti nopeasti valtavan suosion pienen kokonsa ja helpon käytettävyytensä ansiosta. Suosion innoittamana heti seuraavana vuonna julkaistiinkin kaksi uutta mallia: Apple Watch Series 1 sekä Apple Watch Series 2. Vuonna 2017 julkaistiin viimeisin päivitys kellolle: Apple Watch Series 3, josta on Yhdysvalloissa saatavilla jopa 4G-yhteydellä varustettu versio. Samalla edellisen vuoden mallien valmistaminen lopetettiin. Ensimmäisen mallin kelloa myydään kuitenkin vielä kuluttajille niin sanottuna yksinkertaistettuna versiona tuotteesta.

Applen tuoteperhe

Apple Watch on verrattain uusi tuote Applen laajassa tuotevalikoimassa. Apple Watchin lisäksi yrityksen lippulaivatuotteisiin ovat pitkään kuuluneet esimerkiksi erilaiset tietokoneet, kuten Macbook Pro ja iMac. iPod-musiikkisoittimet olivat mp3-soitinten aatelia ennen älypuhelinten esiinmarssia. Puhelimista Applen uusimpiin tuotteisiin kuuluvat iPhone 8 ja iPhone X, joka valmistettiin juhlistamaan yrityksen kymmentä ensimmäistä vuotta puhelinten valmistuksen parissa. Applen iPad oli ennennäkemätön pioneeri kaikille taulutietokoneille. Apple TV mahdollistaa videoiden suoratoiston kannettavasta mobiililaitteesta televisioon langattomasti ja vaivattomasti.

On selvää, että kaikkien edellä mainittujen tuotteiden lisäksi Apple halusi yrityksenä päästä ajan tasalle ja laajentaa huippusuosittujen aktiivisuusrannekkeiden maailmaan. Aktiivisuusrannekkeita ja älykelloja käyttävät urheilijoiden lisäksi aivan tavalliset kuluttajat seuratessaan, millainen tavallinen arkipäivä tai viikoittainen urheilusuoritus omalle kropalle todella on. Apple lisäsi Apple Watchiin lisämausteen: laitteen voi synkronoida saumattomasti kaikkien muiden Applen tuoteperheen tuotteiden kanssa varmistaakseen mahdollisimman kattavan ja mielenkiintoisen käyttökokemuksen. Lisäksi Apple Watchille voi ladata erilaisia sovelluksia laajentamaan laitteen perustoimintoja.

Apple Watchin ominaisuudet

Apple Watch tarjoaa käyttäjälleen lukuisia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ominaisuuksia. Apple Watchin kehittäjät halusivat tarjota kuluttajalle kokemuksen, joka olisi yhtä monipuolinen, kuin älypuhelimen käyttö, mutta antaisi käyttäjälleen hieman enemmän mahdollisuuksia olla läsnä nykyhetkessä tuijottamatta puhelimensa ruutua.

Uusin Apple Watch on vedenkestävä 50 metriin saakka, mittaa korkeutta ja tunnistaa ympäristönsä valoisuuden. Lisäksi Apple Watch on varustettu kirkkaalla OLED-näytöllä, ja sen voi yhdistää Bluetoothiin ja WLANiin. Uusimman Apple Watchin päivitettyihin versioihin on Yhdysvalloissa saatavilla jopa 4G-yhteys ja GPS-paikannus.

Apple Watch pitää sisällään 8 gigatavua tallennustilaa erilaisille sovelluksille ja muulle datalle. Kehon toiminnoista Apple Watch mittaa muun muassa sykettä, eli urheilusuoritusten seuraaminen on Apple Watchin avulla helppoa tiedon siirtyessä saumattomasti myös puhelimeen. Apple Watch toimii puhelimen apurina useissa askareissa, kuten ilmoitusten näyttämisessä — tosin Suomessa puhelin on vielä pidettävä lähellä, sillä kello käyttää sen verkkoyhteyttä. Apple Watchilla voi kuitenkin muun muassa vastata tekstiviesteihin, toistaa musiikkia ja maksaa. Niinpä lähes kaikki arjessa tarvittavat toiminnot löytyvät kellosta.

Hyvät ja huonot puolet

Hyviä puolia Apple Watchissa on useita. Ensinnäkin kellon muotoilu on kaunis, ja sitä on helppo tuunata erilaisilla rannekkeilla, joita valmistaa sekä Apple että lukuisat muut yritykset. Apple on tehnyt yhteistyötä muodin suunnittelun huippujen kanssa valmistaakseen tuotteen, joka sopii kenelle tahansa. Lisäksi kaikki tarvittavat toiminnot lompakosta sykemittariin löytyvät yhdestä kompaktista paketista, joka on helppo kuljettaa mukanaan, oli menossa sitten minne tahansa. Apple Watch tarjoaa hektisessä ajassa mahdollisuuden tuijottaa älypuhelinta hieman vähemmän.

Apple Watchissa on myös omat ongelmansa, mistä kielivät myös lanseerausvaiheen alkukankeudet. Kellon käyttäjä on sidottu Applen tuotteisiin eli yhteensopivuus on olemassa vain Applen omaan puhelinmalliin, iPhoneen, jota tarvitaan lähes kaikkiin sen älytoimintoihin. Kelloa voi pitää myös varsin tyyriinä, erityisesti jos satsaa Applen tarjoamiin muihin kuin sport-rannekkeisiin. Osalle kuluttajista laitteesta ei ole juuri iloa, erityisesti jos ei ole aktiiviurheilija — ovathan lähes kaikki samat tiedot myös saatavilla puhelimessa tai tietokoneessa. Kyse onkin mobiiliudesta ja helppokäyttöisyydestä!

Apple Watchin kilpailijat

Apple Watch ei ole säästynyt kilpailevilta tuotteilta, kuten eivät ole muutkaan Applen tuotteet. Monet yritykset joutuivat suunnittelemaan lippulaivatuotteensa uudelleen sen jälkeen, kun Apple Watch ilmestyi markkinoille mullistaen vanhat käsitykset älykelloista. Esimerkiksi Huawei-älykello sisältää jo internetin, bluetoothin ja sykemittarin. Motorolan älykello on myös tunnettu hyvästä GPS-paikantimestaan, mutta ei niinkään sykemittarinsa tarkkuudesta. Muiden valmistajien uusimpien älykellojen hinnat kuitenkin hipovat Apple Watchin hintoja 200-300 euron paikkeilla, siinä missä monien muiden tuoteryhmien kohdalla Applen tuotteet ovat huomattavasti kilpailijoita kalliimpia.

Yhteenveto

Apple Watch on kaiken kaikkiaan mullistava ja mielenkiintoinen keksintö. Kolmen valmistusvuotensa aikana tuote on muuttunut kokeellisesta ja tuntemattomasta tuotteesta kaikkien tuntemaksi kuluttajien suosikiksi ja käsittämättömällä tavalla maailman myydyimmäksi kelloksi Rolexin edelle. Saamastaan kritiikistä huolimatta älykellot ovat nykypäivää, ja kuluttajat haluavat olla tietoisia niin ympäristöstään kuin kehonsa toiminnoista. Lisäksi Apple Watch on säilyttänyt verrattain pienen koon huolimatta siitä, että kellon sisään mahtuu valtava määrä toimintoja. Apple Watch on siis kaiken kaikkiaan tutustumisen arvoinen ja jännittävä tuote Apple-tuoteperheessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *