äppelteknik

Mac-tietokoneet

Nykyään kulutuselektroniikan eli puhelimien, televisioiden, kellojen ja tietokoneiden suunnittelijana ja myyjänä tunnettu Apple ei ole suinkaan aina ollut moniosaaja. Yrityksen perustamisvuonna 1976 se tunnettiin nimellä Apple Computers. Markkinoille tuotiin alkeelliset Apple I-, II- ja III -tietokoneet, ja myöhemmin myös koko Macintosh-sarja. Vasta 2000-luvun alussa yritys lanseerasi iPod-musiikkisoittimen ja ensimmäisen iPhonen. Samoina vuosina Apple Computers -nimi haudattiin, ja tilalle otettiin lyhyt ja ytimekäs Apple. Nyt nimi ei enää rajoittanut yritystä vain tietokoneisiin.

Nykypäivänä tunnetut Applen kannettavat tietokoneet ovat olleet markkinoilla vasta yllättävän vähän aikaa. Huippusuositut Macbook ja Macbook Pro julkaistiin vuonna 2006 ja Macbook Air tästä muutama vuosi myöhemmin vuonna 2008. Ainoastaan kotitietokone iMac on ollut myynnissä jo vuodesta 1998 ja pitänyt suosionsa korkealla siitä asti. Tässä artikkelissa käsittelemme kaikkia Applen julkaisemia tietokoneita, niiden ominaisuuksia ja myyntiä. Jos teknologia kiinnostaa, tai olet aikeissa ostaa uuden tietokoneen, tämä on juuri sinulle sopiva artikkeli!

Macbook & Macbook Pro

Macbook on vuonna 2006 julkaistu kannettava, edistyksellisen pieni ja ohut tietokone. Vaikka Apple olikin jo aikaisemmin, vuonna 1989, julkaissut ensimmäisen kannettavan tietokoneensa, oli Macbook todellinen läpimurto. Se on pieni, ohut ja huomattavasti helpommin mukana kulkeva kuin edeltäjänsä Macintosh Portable. Macbookin näyttö on 12 tuumainen, ja siinä on käytetty näytönohjain Intel HD Graphics 615:a. Nykyään kannettava on saatavilla neljässä eri värissä. Macbook on tavallaan kategorian pää, joka haarautuu Macbook Airiin ja Macbook Prohon.

Macbook Pro on Macbookin jykevämpi versio, joka julkaistiin samaan aikaan Macbookin kanssa vuonna 2006. Se on sekä isompi ja painavampi että tehokkaampi ja paremmin ammattikäyttöön soveltuva. Monet harrastuksena tai työnä musiikkia ja videoita tekevät turvautuvatkin tähän tehokkaaseen ja helposti mukana kulkevaan kannettavaan tietokoneeseen. Niitä on saatavilla tähtiharmaina ja hopeisina, 2,3 GHz:n ja 3,1 GHz:n prosessoreilla sekä Intel Iris Plus Graphics 640- ja 650 -näytönohjaimilla. Juuri tämä malli on ideaali videoiden toistamiseen ja esimerkiksi kuvankäsittelyyn.

Macbook Air

Macbook Air julkaistiin muutama vuosi Macbookin jälkeen vuonna 2008. Se on vielä itse Macbookiakin pienempi, ohuempi ja kevyempi; nimensä mukaisesti kuin ilmaa. Vuoden 2008 jälkeen kyseisestä mallista on julkaistu muutamia uudempia, päivitettyjä versioita, joissa on pyritty ja onnistuttu saavuttamaan entistäkin pienempi koko. Macbook Airissa voi valita 128 Gt:n ja 264 Gt:n muistien väliltä ja halutessaan vaikuttaa myös muihin osiin tilaamalla kustomoidun version itselleen. Se on tarkoitettu pääasiassa opintotietokoneeksi sekä työkäyttöön.

Macbook Air on 13,3 tuumainen, eli se osuu täydellisesti 12 tuumaisen Macbookin ja 15 tuumaisen Macbook Pron väliin. On huhuttu, että Apple julkaisisi Macbook Airista uuden version vuoden 2018 loppupuolella, mahdollisesti jo kesän aikana, tai samaan aikaan uusien iPhonien kanssa. Rohkeimmat Apple-fanit ovat uskaltaneet epäillä uusimman vuonna 2017 julkaistun Macbook Pron kaltaista kosketusnäyttö-näppäimistöä, ja jopa kokonaan kosketuksella toimivaa ruutua. Jotkut myös uskovat, että tuleva versio tulee olemaan tähän mennessä edullisin Applen tietokone.

iMac

Steve Jobs halusi yksinkertaistaa Applen tuotevalikoiman ja laittaa kaikki kotikäyttöön tarkoitetut tietokoneet yhden suuren kategorian alle. Näin syntyi iMac. iMac on Applen tietokonesarjoista vanhin; sen ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1998, ja se oli ikään kuin Macintoshin uudempi, nykyaikaistettu versio. Vanhan mallin mukaan tietokoneen keskusyksikkö rakennettiin samaan koteloon näytön kanssa. Tästä syntyikin nopeasti Applen tietokoneiden tavaramerkki; johtoja oli vain muutama, joten työpöydästä sai siistin ja ammattimaisen. Lisäksi itse tietokoneiden ulkoasut olivat omalaatuisen upeita.

Nykyaikainen iMac on suunniteltu lähinnä ammattikäyttöön etenkin taidealoille videoiden ja kuvien editoimiseen sekä tietenkin myös nyky-yhteiskunnassa kovin nopeasti yleistyneeseen pelaamiseen. Siinä on kaikkien aikojen nopeimmat, kirkkaimmat ja selkeimmät grafiikat, joiden käyttämättä jättäminen olisi suorastaan harmillista. Monet tekstiä ja taulukoita työkseen tuottavat kääntyvätkin mieluummin helpommin mukana kulkevan kannettavan tietokoneen, eli Macbookin puoleen. iMac on saatavilla 21,5- tai valtavana 27- tuumaisena, ja siitä on tarjolla myös huipputarkat Retina 4K- ja 5K-näytöt.

iMac Pro

iMac Pro on uusi, vuonna 2017 julkaistu malli. Ero iMac Pron ja iMacin välillä on hyvin samanlainen kuin ero Macbookin ja Macbook Pron välillä. Pro-mallit ovat tehokkaampia, eli niissä on parempi suorituskyky, ja ne ovat grafiikoiltaan entistä tarkempia. Uusissa versioissa on enemmän tallennustilaa, ja ne kestävät päivittäistä työkäyttöä paljon paremmin. Jos teet ammatiksesi tai edes harrastuksena paljon musiikkia, videoita tai editoit kuvia, voit olla varma, että kaikki projektisi mahtuvat ongelmitta juuri tälle tietokoneelle.

Yhteenveto

Applen tietokoneita on valmistettu jo kauan, ja ne ovat tuotteina ja kehityksellisesti olleet aina aikansa teknologian huipulla. Pienestä kaverusten välisestä ideasta kehittyi maailmankuulu huippuyritys, jonka tuotteet ovat kaikille tuttuja, ja joita kaikki ovat jossain elämänvaiheessa halunneet. Jos olet nyt aikeissa ostaa ensimmäistä Applen tietokonetta tai vaikkapa puhelinta, tai haluat ehkä tulevaisuudessa päivittää vanhan uuteen, palaa tähän artikkeliin. Voit vertailla Mac-tietokoneita helposti toisiinsa vain muutamilla hiiren napautuksilla. Yksinkertaista kuin mikä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *