äppelteknik

Miksi ihmiset haluavat ostaa Applen tuotteita?

Apple on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä yrityksistä maailmassa. Yritys alkoi saada jalansijaa useilla teknologian eri osa-alueilla 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa, ja vakiinnutti hiljalleen asemansa mobiililaitteiden kehittämisen edelläkävijänä. Applen toiminnan laskukausinakaan yrityksen ideoista ei ole puuttunut innovatiivisuutta ja Steve Jobsin luotsaama brändi on säilyttänyt pintansa kilpailussa vuosikymmeniä ensimmäisen pöytätietokoneen julkaisemisen jälkeen. Mikä Applessa vetää puoleensa ja saa ihmiset innostumaan tuotteista kerta toisensa jälkeen? Tästä jutusta löydät joitakin näkökulmia, joilla Apple erottautuu kilpailijoistaan.

Apple-tuotteista on mahdotonta puhua mainitsematta brändin kehittäjää Steve Jobsia, jonka julkisuuden ympärille Applen tunnettu yrityskuva muodostui. Jobsin dynaamisen ja alati kehittyvän yrityssuunnitelman tarkoituksena oli tarkkailla markkinoita ja tunnustella yleisön tuntemuksia uusista tuotteista. Taito analysoida kuluttajien tarpeita antoi Jobsille mahdollisuuden kehitellä tuotteita, joita ihmiset eivät tietoisesti edes tienneet tarvitsevansa. Vaikka Apple aloitti vertaistensa kaltaisena tietokoneyrityksenä, Jobs ennakoi yritykselle alusta lähtien suuria asioita ja oli selvää, että tuotevalikoimaa olisi laajennettava kasvun saavuttamiseksi. Uusina palveluina tulivat esimerkiksi iTunes-musiikkipalvelut.

Monipuolinen valikoima tuotteita ja palveluja

Yleinen käsitys Applesta on, että se hävisi tietokonemarkkinoilla Microsoftille ja vaihtoi siksi tuotekehittelyn suuntaa mobiililaitteisiin. Kuka tahansa Apple-liikkeessä käynyt kuitenkin tietää, että kokonaisvaltaiseen brändikokemukseen vaikuttavat myös muut seikat, kuten Applen tarjoama asiakaspalvelu ja laitteiden huoltamiseen suunnattu tekninen tuki.

Vaatimattomista lähtökohdista alkanut yritystoiminta tuotti tyylikkäitä teknisiä laitteita jo 1970-luvun loppupuolella ja kategoriat ovat ajan mittaan kasvaneet henkilökohtaisista tietokoneista (Apple II Series, Macintosh) iPod-musiikkisoittimiin, iPhone-puhelimiin, iPad-taulutietokoneisiin ja Apple Watch -älyrannekelloihin.

Tuotesuunnittelussa Applen tuotekehittelijät hyödyntävät asiantuntemusta laitteista, jollaisia he itsekin mieluiten käyttäisivät. Laitteen tekniset ominaisuudet ovat käytännössä aina suunnittelun lähtökohta ja toiseksi suunnittelijat tarkastelevat yleisön kiinnostusta laitteen käyttöön. Jobs oli tinkimätön laitteen helppokäyttöisyydestä, sillä tunnusomaisesta muotoilusta ja näyttävästä visuaalisesta ohjelmistosta ei ole käyttäjälle hyötyä, jos tämä ei ymmärrä tai opi käyttämään laitetta. Laitteiden teknisten ominaisuuksien määrän kasvaessa ja monimutkaistuessa Apple pyrkii toteuttamaan yksinkertaisuuden periaatetta niin tehokäyttäjien kuin vasta-alkajien tuotetarjonnassa.

Kokonaisvaltainen osto- ja käyttökokemus

Älypuhelin- ja mobiililaitemarkkinoilla Applen yksinkertaisuusperiaate näkyy siinä, että yritys tarjoaa iPhone-, iPad- tai iPod-laitteista vain yhden tuotekohtaisen laitemallin. Päätös saattaa vaikuttaa rajoittavalta muiden valmistajien mallimääriin verrattuna, mutta toisaalta se tekee myös Apple-tuotteen ostamisesta helppoa, mikä on useimpien tekniikkaan perehtymättömien asiakkaiden mieleen. Applen asiakaslupauksena on tarjota jokaiselle jotakin, mikä näkyy selvästi vuosittain myytävien i-laitteiden määrissä. Laatuun ja kokonaisvaltaiseen käyttökokemukseen perustuvalla myyntistrategiallaan Apple kilpailee pääasiassa vain korkeamman hintaluokan laitemarkkinoilla. Keskenään yhteensopiva Apple-tuoteperhe tekee laitteiden synkronisoinnista helppoa.

Steve Jobsin poismenon jälkeen Applen laitteiden ja käyttöjärjestelmien tuotejulkaisuja ja päivityksiä ei ole tuotu markkinoille yhtä suurin elein, mutta sanakin tulevista uutuuksista saa yleensä asiakkaiden ja tuotekehittäjien mielenkiinnon heräämään. Siinä missä kilpailevat laitevalmistajat mukauttavat tuotevalikoimaansa vallitsevan markkinatilanteen mukaan, Apple työskentelee jatkuvasti pysyäkseen vähintään 2 vuotta kilpailijoitaan edellä. Laitemuotoilun ja ohjelmistokehittämisen lisäksi Apple toimii vähittäiskaupassa ja omistaa noin 460 liikettä maailmanlaajuisesti. Aina laitteen ostosta lähtien Apple-liikkeet neuvovat asiakkaita tuotteiden käytössä ja huolehtivat vioittuneiden laitteiden korjaushuolloista.

Tuoteominaisuudet

Vakiintuneissa toimintakäytännöissään Apple ei keksi uusia tuotteita tai tuotekategorioita. Poikkeuksena mainittakoon alkuperäinen Apple II -tietokone ja graafisella käyttöliittymällä paranneltu Mac-tietokone, mutta kaikki näiden jälkeen luodut Apple-tuoteperheen laitteet ovat olleet uudelleen keksittyjä, olemassa olevia laitteita. Tuotantoon päätyvät siis vain sellaiset tuotekehitysideat, jotka aidosti parantavat laitteiden käytettävyyttä. Apple ei keksinyt mp3-soitinta, älypuhelinta tai tablettia, mutta teki niistä sen sijaan parempia omilla teknisillä ratkaisuillaan. Jobs haki Apple-tuotteilta virheettömyyttä ja hänen toimintaperiaatteidensa mukaan kehityskelpoisetkin ideat käyvät läpi pitkällisen arviointiprosessin.

Loppuun asti mietitty laitteen toiminnallisuus ja asiakkaan kokonaisvaltainen käyttäjäkokemus tekevät Applesta poikkeuksellisen tekniikkayrityksen, joka ei halua tuoda markkinoille keskeneräisiä tai testaamattomia tuotteita. Vaikka kaikkien laitteiden ominaisuudet ja määritykset eivät riitä saman tasoiseen tehtävien suorittamiseen, keskenään yhteensopivina laitteet ovat tehokkaita ja käytännöllisiä käyttää.

Asiakkaat ovat tykästyneet suosituissa Apple-tuotteissa iPhonessa ja Macbookissa varsinkin niiden esteettisesti miellyttävään laitemuotoiluun, jonka korkealuokkaisesta laadusta maksetaan mielihyvin enemmän. Lisäarvoa tekniikkabrändin tuotetarjontaan tuovat laitteille optimoidut omat sisältö-, musiikki- ja sovelluspalvelut.

Kilpailijoitaan parempi palveluiden yhteensovittamisessa

Kukaan kilpailevista tekniikkayrityksistä ei ole toistaiseksi onnistunut tekemään samaa palveluiden yhteensovittamisen aluevaltausta kuin Apple. Kun iPhone julkaistiin vuonna 2007, monet iPodin omistajista käyttivät jo tuolloin Applen lanseeraamaa iTunes-palvelua ja siirtyivät sen myötä iPhonen käyttäjiksi. Myös App Storen julkaisu vuonna 2008 sai käyttäjät pysymään tutussa tuoteryhmässä ja ostamaan sovelluksensa ja pelinsä tarjotusta palvelusta. Palveluihin myöhemmin lisätyt iMessage- ja FaceTime-sovellukset mullistivat i-laitteiden välisen viestinnän. Asema suoratoistopalveluiden markkinoilta aukesi Apple TV:llä ja markkinajohtajuus älykellomarkkinoilta Apple Watchilla.

Uusi liiketoimintahanke mobiilimaksupalveluista

Applen uusin ja suurin liiketoimintahanke on hakea osuutta mobiilimaksamisen markkinoilta, joille monet muut kilpailevat yritykset eivät ole onnistuneet luomaan toteuttamiskelpoista järjestelmää. Kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa Apple näyttää kuitenkin onnistuneen, sillä lähes 2/3 mobiilimaksuista tehdään jo sen kehittämällä Apple Pay -mobiilimaksusovelluksella. Onnistunutta markkinavaltausta tukee ennen kaikkea käytännöllisyys ja Apple-laitteiden suuri käyttäjämäärä. Maksaakseen Apple Paylla käyttäjä tarvitsee vain ladattavan NFC-lukijasovelluksen ja hän hyväksyy maksut Applen sormenjälkitunnistuksella. Tunnistautuminen sormenjälkeä käyttäen on mahdollista vain Apple-laitteilla, mikä on huomattava kilpailuetu mobiilimaksupalveluiden markkinoilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *