äppelteknik

iPhonen taival markkinajohtajaksi

Pitkään jatkuneiden huhupuheiden jälkeen Apple julkaisi ensimmäisen iPhone-älypuhelimensa Macworld-messuilla 9. tammikuuta vuonna 2007. Kauppoihin iPhone tuli Yhdysvalloissa 29. kesäkuuta 2007 ja loppuvuoden aikana se saapui myös Eurooppaan. Aluksi myyntiä oli Euroopan maista vain Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. Suomeen iPhone rantautui vihdoin heinäkuussa 2008. Yhdysvalloissa iPhonen käyttö rajoitettiin aluksi ainoastaan AT&T-operaattorin liittymällä toimivaksi. Myös kolmen ensimmäisen eurooppalaisen maan, Iso-Britannian, Saksan ja Ranskan, osalta sallittiin kussakin maassa vain tietyt operaattorit.

iPhonen saapuessa Suomen markkinoille tuli yhtä aikaa ensimmäisen puhelinmallin kanssa jo iPhonen toinen versio, iPhone 3G. Suomi sai siis markkinoilleen kaksi puhelinta yhtäaikaisesti. Suomessa puhelin toimi kaikilla operaattoreilla, vaikka yleinen mielikuva mainonnan perusteella oli, että puhelin olisi toiminut ainoastaan yhdellä operaattorilla.

iPhonen alkuaikoja varjosti taistelu nimestä. Cisco-niminen yritys omistaa iPhone-tuotenimen ja Ciscon omistama Linksys julkaisi vuonna 2006 oman iPhone-nimisen laitteensa. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen sovittiin, että sekä Cisco että Apple saavat käyttää iPhone-nimeä.

iPhone-mallien kehitys

Aivan ensimmäinen iPhone-puhelimen malli oli 4, 8 tai 16 gigatavun massamuistilla ja kahden megapikselin kameralla varustettu puhelin. Apple tosin lopetti neljän gigatavun puhelimen valmistuksen nopeasti ja keskittyi kahteen suurempaan muistikokoon. Puhelimessa oli tuki niin GPSR- kuin EDGE-verkkoteknologioillekin ja lisäksi WLANin ohella Bluetooth 2.0 -yhteys langattomuuden mahdollistamiseksi. Muiden puhelinvalmistajien tuotteisiin verrattuna oli uutta, että iPhonessa ei ollut virta- ja kotinäppäinten lisäksi muita painikkeita, vaan puhelimen käyttö tapahtui kokonaan kapasitiivisen kosketusnäytön avulla.

iPhonea seurannut iPhone 3G julkaistiin Applen WWDC-kehittäjäkonferenssissa 9. kesäkuuta 2008. Noin kuukautta myöhemmin puhelin tuli myyntiin 22 eri maassa, joihin myös Suomi lukeutui. iPhone 3G oli selvästi paranneltu versio edeltäjästään, sillä siitä löytyi tuki 3G-yhteyksille ja GPS-paikannukselle. Muistin kokovaihtoehdot pysyivät samoina, 8 ja 16 gigatavun kokoisina.

Suomessa keskustelua herätti erityisesti se, että operaattorit suostuivat aluksi myymään iPhone-puhelimia ainoastaan yhdessä liittymän kanssa eli kytkykaupalla. Nykyään kytkykauppaa ei enää ole, mutta siitä muistona operaattorit tarjoavat korotonta osamaksua.

Myydyimpiin matkapuhelinmalleihin kuuluva iPhone 3GS

Kesäkuussa 2009 julkaisuvuorossa oli iPhone 3G:n seuraaja: iPhone 3GS. Uusina ominaisuuksina olivat entistä paremmat näytönohjain ja prosessori. Puhelimeen oli lisätty kompassi ja sen kamerasta oli saatu tarkempi, unohtamatta videokuvausmahdollisuutta. iPhone 3GS -puhelinta markkinoitiin erityisen nopeana puhelimena, johon nimessä oleva s-kirjain (speed) viittaa.

Kesäkuun seitsemäntenä päivänä vuonna 2010 Apple julkaisi iPhone 4 -mallin, joka Suomessa julkaistiin myöhemmin kuin osassa maita, eli 30. heinäkuuta. Uusina ominaisuuksia iPhone 4:ssä olivat esimerkiksi kaksi mikrofonia ja kameraa sekä tarkempi näyttö.

Viides iPhone-puhelin iPhone 4S julkaistiin lokakuussa 2011 Applen kutsuvierastapahtumassa. Puhelimen suurimmat uudistukset olivat nopeampi kamera ja huomattavasti paranneltu ääniohjaus. Apple koki ongelmia puhelimen kanssa, sillä Samsung syytti Applea patenttirikkomuksista WCDMA-verkkotekniikkaan liittyen.

Syyskuussa 2012 Apple julkaisi kuudennen iPhonensa, iPhone 5:en. Edelliseen puhelinmalliin verrattuna uusi puhelin oli kevyempi ja ohuempi ja sen näyttö oli isompi ja tarkempi. Osalle Apple-faneista nämä parannukset olivat kuitenkin pettymys, sillä he olivat odottaneet jotakin mullistavampaa muutosta.

iPhonen kulku jatkuu

Vuonna 2013 Apple julkaisi iPhone 5C -puhelimen, joka oli edeltäjänsä pohjalta tehty halvempi muovikuorinen versio. Syyskuussa 2013 puolestaan julkistettiin iPhone 5S, joka oli jo seitsemäs iPhone-puhelin. iPhone 5 -puhelimeen verrattuna 5S-versioon oli saatavilla myös 64 gigatavun muistilla varustettu malli. Lisäksi uutena ominaisuutena tuli myös sormenjälkitunnistukseen perustuva lukituksen avaaminen. Vuonna 2014 julkaistiin samanaikaisesti iPhone 6 ja suurempinäyttöinen Plus-malli. Myyntiin molemmat puhelinmallit tulivat syyskuussa 2014. Suurin muutos aiempiin malleihin oli näytön koon suurentuminen.

iPhone SE julkaistiin maaliskuussa 2016 jalostuksena iPhone 5S ja iPhone 6S -puhelimista. iPhone SE suunniteltiin pienempää näyttöä ja edullista puhelinta kaipaaville asiakkaille. Samana vuonna ensimmäiset hetkensä kokivat myös iPhone 7 ja iPhone 7 Plus. Uudistuksena iPhone 7:ssä olivat stereokaiuttimet, uudistettu kotipainike sekä optinen kuvanvakain, live-kuvien muokkaus ja tuki RAW-kuville. iPhone 7 -mallit ovat roisketiiviitä, mutta kritiikkiä Apple on sen ansiosta myös saanut: perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän jäi pois, minkä on koettu hankaloittavan puhelimen käyttöä.

Viimeisin iPhone-sukupolvi

Vuonna 2017 Apple julkaisi kolme erilaista puhelinmallia: iPhone 8, iPhone 8 Plus sekä iPhone X. Uusi sukupolvi palasi materiaalien osalta iPhonen 4 -mallin aikakauteen, sillä puhelimet ovat kokonaan lasisia sekä edestä että takaa. Phone 8 Plus on suuremmalla ja tarkemmalla näytöllään iPhone 8:aa massiivisempi ilmestys. iPhone X on entistäkin tyylikkäämpi, sillä sen etuosa on kokonaan näyttöä. iPhone X tunnistaa käyttäjänsä aiemman sormenjälkitunnistuksen sijaan kasvoista, joten puhutaan jo todella modernista älypuhelimesta.

Huippudesignin iPhone

Applen iPhonet ovat taipaleensa aikana kehittyneet jo valmiiksi hyvistä puhelimista huippudesignin ja teknologian suunnannäyttäjiksi. Varma toimivuus ja pitkälle viety tyylikkyys ovat keränneet iPhonen käyttäjiksi miljoonien uskollisten asiakkaiden iPhone-käyttäjäkunnan, joka innolla odottaa vuosittaisia julkaisutilaisuuksia.

Ensimmäinen iPhone julkaistiin vuonna 2007 ja nyt kymmenen vuotta myöhemmin Apple on julkaissut jo lähes 20 jatkuvasti eteenpäin kehiteltyä puhelinmallia. Vaikka innovoinnin taso on jo teknisistäkin syistä hidastunut viime vuosina, on iPhone-puhelimilta jatkossakin lupa odottaa lähes mitä tahansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *