äppelteknik

Macintosh – Ensimmäinen kaupallisesti menestynyt tietokone

Macintoshin matka ensimmäiseksi kaupallisesti menestyneeksi tietokoneeksi sai alkunsa vuonna 1976, kun Applen perustajat Steve Jobs ja Steve Wozniak alkoivat suunnitella pienikokoisia ja käyttäjäystävällisiä tietokoneita koti- ja toimistokäyttöön. Parivaljakko hyödynsi tuotesuunnittelussa toimistolaitevalmistaja Xeroxin PARC-tutkimusyhtiön dataa ja kokemuksia Applen omasta Lisa-tietokoneprototyypistä.

Siinä missä monien muiden johtavien tekniikkayritysten innovaatiot ovat ehtyneet ja johtaneet markkinoilta poistumiseen, vain Applen Mac-tietokoneilla on takanaan yli 30 vuoden katkeamaton kehityskaari. Jatka lukemista ja tutustu lyhyeen katsaukseen Apple-tietokoneiden suunnittelusta ja kehityksestä.

Markkinoille tultuaan Applen Macintosh-tietokoneet muokkasivat perusteellisesti tietotekniikan kehitystä innovatiivisella, graafisella käyttöliittymällään, tietokonehiirellä ja tulostuksen esikatselunäkymällä. Monet asiat ovat sittemmin muuttuneet tietotekniikan saralla, mutta Macintoshin innovaatioiden jatkuvuus ja kukoistus kilpailussa on ollut hämmästyttävää, sillä jopa Applen suurin kilpailija IBM jättäytyi pois tietokonemarkkinoilta vuonna 2004.

Perustaja Steve Jobsin perintö näkyy vahvasti nykyisten Mac-tietokoneiden käyttöjärjestelmissä, jotka perustuvat osittain hänen itsenäisen NeXT-yrityksensä ohjelmistoihin. Toimintaperiaatteiltaan ja muotoilultaan uudet mallit muistuttavat kuitenkin jonkin verran alkuperäistä vuoden 1984 Macintosh-tietokonetta.

Macintosh-tietokoneiden suunnitteluperiaatteet

Tekniikkatuotannon alkuajoista lähtien Apple on välittänyt laitteidensa helppokäyttöisyydestä ja yhteensopivuudesta eri ohjelmistojen kanssa. Vaikka uusia ominaisuuksia ja teknisiä parannuksia on esitelty vähemmän kerralla, on saatavilla olevilla teknologioilla pyritty rakentamaan parhaimpia mahdollisia henkilökohtaisia tietokoneita.

Macintosh-tietokoneiden tuotannon lähtökohtana on aina ollut laitteiden toimintojen helpottaminen omalla Mac OS -käyttöjärjestelmällä (aiemmin System Software), joka on esiasennettu kaikkiin tietokoneisiin. Apple ei hyödynnä muiden laitevalmistajien komponentteja, vaan tuottaa yksinoikeudella kaikki Mac-tietokoneissa käytetyt laitekomponentit, sisäiset järjestelmät ja ulkokuoret.

Applen visio tietokoneiden toimivuudesta ja niiden osasta käyttäjien elämässä ei ole muuttunut lähes ollenkaan viimeisten 30 vuoden aikana. Ensimmäisten Macintoshien suunnittelua johtanut Jef Raskin halusi luoda helppokäyttöisen ja kohtuuhintaisen tietokoneen keskimääräiselle käyttäjälle. Muutos oli varsinkin pienyrittäjiä ja kotikäyttäjiä suosiva, sillä lähes 10 000 dollaria maksanut Macintosh ei olisi saavuttanut samanlaista kaupallista menestystä kuin tietokoneen uudemmat mallit. Kehitys on vaikuttanut keventävällä tavalla myös Mac-tietokoneiden laitemuotoiluun, sillä Macbook-tietokoneet painavat käytännössä enää vain kilon verrattuna alkuperäisiin kookkaisiin pöytäkoneisiin.

Macintosh-tietokoneiden kehityskaari

Macintosh-tuotantosarjan ensimmäinen tietokone julkaistiin vuonna 1984. Kyse oli Applen ensimmäisestä massamarkkinoille suunnatusta henkilökohtaisesta tietokoneesta, johon sisältyi graafinen käyttöliittymä ja hiiri. Vuosina 1985-86 Macintosh XL- ja Macintosh Plus -tietokonemallit toivat joitakin muutoksia Applen Lisa-tietokoneeseen ja värivaihtoihin. Lämpimästä platinanharmaasta väristä tuli myöhemmin myös muiden Apple-laitteiden tunnusomainen väri. Vuonna 1987 julkaistun Macintosh SE:n etuina olivat sisäänrakennettu kovalevy ja SCSI-standardi tietojen välittämiseksi tietokoneen ja oheislaitteiden välillä. Macintosh II- ja Plus-mallit toivat 1980-luvun lopussa moduuleista koostuvan tietokonerakenteen.

Vuoden 1989 Macintosh Portable oli Applen ensimmäinen kannettavaa tietokonetta jäljittelevä henkilökohtainen tietokone, joka painoi kuitenkin vielä yli 8 kiloa. Macintosh-tuoteperhe kasvoi 1990-luvun alussa Classic-koneilla, joiden kuoren vasemmasta kulmasta löytyi jo kaiutinaukko parempaa äänentoistoa varten. Värinäytöllisiin tietokoneisiin päästiin vuonna 1993, kun Apple julkaisi Macintosh Color Classicin. Tietokoneiden tehokkuus ja nopeus olivat Applen fokus 1990-luvun loppupuoliskolla, ja siitä syntyivät Power Macintosh 5400 (all-in-one-monitori) ja Power Mac G3, joka oli aikanaan nopein ikinä tehty Mac-tietokone.

iMac-pöytäkoneet ja Macbook-kannettavat

Viimeisten Macintosh-nimikkeen alla kulkeneiden tietokoneiden suunnittelun jälkeen Apple siirtyi tuottamaan iMac-pöytätietokoneita ja Macbook-kannettavia. Ensimmäiset iMac-mallit 1990-luvun lopussa olivat internet-käyttöön soveltuvia ja ihastuttivat käyttäjiä värikkäällä kaarevalla laitemuotoilullaan.

Kahdella USB-portilla iMac oli yhteensopiva ulkoisten laitteiden kanssa, ja iMac-pöytäkoneiden suuren suosion siivittämänä Apple innovoi kahvallisen iBook G3-kannettavan, jonka värikäs runko painoi jo alle 3 kiloa. Esimakua 15,2-tuuman titaanirakenteisesta Apple-kannettavasta käyttäjät saivat 2000-luvun alussa Powerbook G4:llä. All-in-one-pöytäkoneissa tekniikan kehitys näkyi kapeampina LCD-näyttöinä ja nopeampina 64-bitin prosessoreina.

Kannettavien Macbook-tietokoneiden kultakausi alkoi 2000-luvun jälkipuoliskolla. Uuden sukupolven Macbook-kannettava suunniteltiin välittämään samaa nuorekasta tunnelmaa kuin Applen menestynyt iPod-tuoteperhe. Värikkäät Macbookit vastasivat etenkin edullisempaa Mac-tietokonetta etsivien tarpeisiin.

Macbook-tuoteperhettä laajennettiin vuonna 2006 Pro-kannettavilla ja vuonna 2008 Air-kannettavilla. Pro-kannettavissa Apple siirtyi käyttämään Intelin prosessoreja, ja käyttäjien valittavaksi tuli kaksi kannettavan kokovaihtoehtoa (13″ ja 15″). Vuonna 2008 julkaistusta Macbook Airista on muodostunut yksi Applen kaikkien aikojen edullisimmista ja kevyimmistä kannettavista tietokoneista. Applen tietokoneiden muotoilu on 2010-luvulla jatkanut tyylikkäällä alumiinirunkolinjalla.

Macintosh- ja Mac-tietokoneiden edistysaskeleet tietotekniikassa

Applen Macintosh- ja Mac-tietokoneiden edistyksellisyys näkyy varsinkin verkkotyöskentelyn valmiuksissa ja laitteiden välisissä viestintäratkaisuissa. Jo 1980-luvun Mac-tietokoneista löytyi AppleTalk-teknologia laitteiden väliseen viestintään, ja alkuperäisessä iMac-pöytäkoneessa oli Ethernet-yhteysvalmius. Kannettavaan sisäänrakennetun wi-fi-yhteyden Apple toi markkinoille verrattain varhain jo vuonna 1999.

All-in-one-pöytäkoneiden mestarina Apple on määrittänyt pitkälti tuoteryhmän muotoilutrendit, ja monet kilpailijat ovat tuottaneet samankaltaisia näytön sisälle rakennettuja keskusyksikköjä. Vuoden 2012 Macbook Prossa Apple otti ison edistysaskeleen retina-näyttöteknologialla, joka nelinkertaisti edeltävän mallin pikselit.

Apple-tietokoneiden kehityskohteet

Laadukkaista materiaaleista valmistetut Apple-tietokoneet ovat keränneet vannoutuneita Mac-käyttäjiä jo useiden vuosikymmenten ajan. Suuremman markkinaosuuden saavuttamisen tiellä on kuitenkin seissyt erilaisia esteitä, kuten yritysmaailman Windows-keskeisyys. Vaikka useimmat Microsoft Office -tiedostomuodot ovat tuettuja myös Mac-käyttöjärjestelmässä, ohjelmien Windows-version käyttäjät saavat päivitykset Mac-käyttäjiä nopeammin. Toiseksi Applen tuotekehittelyn fokus on ollut jo pitkään kannettavissa tietokoneissa, mikä on ajanmukaisten trendien kannalta ymmärrettävää. Päätös ei kuitenkaan ota huomioon yrityksiä, jotka ostavat edelleen suuria määriä pöytäkoneita. Tietokoneiden korkeampi hinta ja Windows-käyttölisenssit nostavat hankintojen kokonaiskustannuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *