äppelteknik

Steve Jobs

Steve Jobs syntyi San Franciscossa, Yhdysvalloissa, 24. helmikuuta vuonna 1955 kahdelle opiskelijanuorelle, jotka päätyivät antamaan vauvan adoptoitavaksi. Kalifornialainen pariskunta Clara ja Paul Jobs adoptoivat vauvan ja Steve Jobs eli lapsuutensa Jobsien perheessä pitäen heitä oikeina vanhempinaan. Reedin yliopistoon Portlandiin, Oregoniin, hakeuduttuaan Jobs joutui pian jättämään opinnot kesken, sillä hän ei kyennyt maksamaan yliopiston kalliita lukukausimaksuja. Taitavana puhujana Jobs kuitenkin onnistui neuvottelemaan yliopiston kanssa mahdollisuuden käydä yhä kuuntelemassa luentoja.

Jo nuoresta iästä lähtien Steve Jobs oli kiinnostunut itämaisista uskonnoista, kasvissyönnistä ja LSD:stä. Vuonna 1974 Jobs sai työpaikan peliyhtiö Atarilta, jossa hän toimi pelisuunnittelijana. Työnteko ja edullinen asuminen hippikommuunissa kerryttivät rahaa, ja ansioillaan Jobs matkusteli Intiassa etsimässä henkistä valaistumista. Päämäärätön seikkailu maailmalla päättyi kuitenkin Jobsin palattua Intiasta kotiin, ja hänen tavattuaan tietokonenero Steve Wozniakin. Nämä kaksi elektroniikasta innostunutta nuorta miestä perustivat Applen yhdessä Ronald Waynen kanssa vuonna 1976.

Applen alkutaival

Tietotekniikkayhtiö Applen alkuvaiheet sijoittuvat Jobsin vanhempien autotalliin, jossa Jobs ja Wozniak kehittivät Applen ensimmäisen tietokoneen: Apple I:sen, joka tuli myyntiin vuonna 1976. Heti vuotta myöhemmin ilmestyi sen seuraaja Apple II, joka ulkoisesti muistutti jo tänä päivänä tunnettua tietokoneen muotoa näppäimistön, ruudun ja muovikuorensa ansiosta. Apple II oli menestys ja yritys vietiin pörssiin vuonna 1980. Tämä oli 25-vuotiaalle Steve Jobsille sekä muutamaa vuotta vanhemmalle Steve Wozniakille mullistava tapahtuma tehden heistä miljonäärejä ja julkisuuden henkilöitä.

Steve Jobsilla oli vahvat näkemykset siitä, millaisia Applen tuotteiden pitäisi olla. Jobs tiimeineen kehitti Macintosh-tietokoneen, joka tuli myyntiin 1984 ja jonka suosio nousi hiljalleen. Johtajana Steve Jobs ei kuitenkaan nauttinut suosiota ja hänet syrjäytettiin tehtävistään. Vuonna 1985 Jobs irtisanottiin omasta yrityksestään ja hän päätti perustaa uuden yrityksen, Nextin. Jobs osti myös tietokoneanimaatio-studion, jonka nimeksi tuli Pixar. Pixarin elokuvat niittivät menestystä, toisin kuin Nextin koneet. Lopulta Jobs onnistui myymään Nextin Applelle ja teki näin paluun Appleen.

Applen tarina jatkuu

Steve Jobsin palattua Appleen alkoi konkurssin partaalle joutuneen Applen uusi nousukausi. Applen koneet ja Jobsin Next olivat yhdessä lyömättömiä ja uudet tuotteet myivät hyvin. Ensimmäinen Jobsin uuden Apple-aikakauden tuotos oli värikäs ja suuren suosion saanut iMac-tietokone, jota seurasi vuonna 2001 julkistettu iPod-musiikkisoitin. Helppokäyttöisen iPodin ja Applen oman iTunes-musiikkikaupan yhdistelmä mullisti musiikinkuuntelun. Lisää menestystuotteita syntyi, kun uudenlaiset versiot Applen tietokoneista pääsivät markkinoille. iPhone-älypuhelimia ja iPad-taulutietokoneita on myyty satoja miljoonia.

Vaikka Steve Jobsin taival Applella näyttäisi sisältäneen pelkkiä menestystarinoita, osui matkalle myös joitakin epäonnistuneempia hankkeita. Kyseisiä hieman heikommin menestyneitä tuotteita olivat esimerkiksi Apple Cube, joka oli pieni kuutionmallinen tietokone, joka oli myynnissä aivan 2000-luvun alussa hetken aikaa. Vuonna 2007 markkinoille tuli Apple TV -mediatoistin, joka oli tarkoitettu kuvien, elokuvien, musiikin ja televisio-ohjelmien katseluun ja kuunteluun iTunesin ja myöhemmin verkon välityksellä. iTunes Ping puolestaan oli heikon suosion saanut, musiikkiin liittyvä, sosiaalisen median palvelu.

Steve Jobs visionäärinä ja johtajana

Steve Jobs nautti miljoonien faniensa pettämättömästä ihailusta. Hän oli yksi Applen perustajista ja myös yrityksen sielu ja näkyvin hahmo. Jobs totuttiin näkemään farkuissa ja mustassa poolopaidassa, kasvoillaan ohutsankaiset silmälasit. Miljardiomaisuudestaan huolimatta hän näytti tavalliselta työntekijältä. Jobsin pitämät vuosittaiset tuotejulkistukset olivat suuria tapahtumia Applen tuotteiden ystäville. Mutta siihen yhteen vuosittaiseen esilläolon hetkeen Steve Jobsin julkisuus usein rajoittuikin, sillä hän piti yksityiselämänsä tiukasti omanaan ja haastatteluita hän antoi todella rajoitetusti.

Steve Jobs oli visionääri, jonka ajatukset eivät aina saaneet yksimielistä kannatusta. Siitä huolimatta hän teki kuten halusi. Tämä johti menestystuotteiden lisäksi myös vaikeampiin aikoihin Jobsin uran aikana. Jobsia pidettiin erittäin vaativana johtajana, joka yhtenä päivänä saattoi ylistää työntekijänsä maasta taivaaseen vain haukkuakseen tämän seuraavana päivänä maan rakoon. Steve Jobsia kuvattiin useissa hänestä kertovissa teksteissä röyhkeäksi ja ailahtelevaksi persoonaksi, joka kuitenkin taitavana ja vakuuttavana puhujana sai kuulijansa uskomaan ideoihinsa useimmiten varauksetta. Hän vaati paljon itseltään kuin muiltakin.

Steve Jobs työpersoonan takana

Jo nuorena miehenä Steve Jobs suhtautui uskomiinsa asioihin intohimoisesti. Kasvissyönti ja itämaiset uskonnot pysyivät tärkeinä asioina hänen elämässään jo nuoresta iästä lähtien. Jobsin sairastuttua haimasyöpään hän ei lääketiedettä kohtaan kokemiensa epäilysten vuoksi suostunut aluksi leikkaukseen, vaan turvautui uskomushoitoihin ja uskoi parantuvansa erityisen ruokavalion avulla. Heinäkuussa 2004 syöpä leikattiin, mutta etäpesäkkeiden aiheuttamien ongelmien vuoksi Steve Jobs kuoli Kalifornian Palo Altossa 5. lokakuuta 2011. Jobsia jäivät suremaan puoliso Laurene Powell sekä neljä lasta.

Steve Jobsin ja Applen merkitys

On väitetty, että Steve Jobsin ja Applen ansiosta tietokoneet sekä useat pienlaitteet, kuten älypuhelimet, taulutietokoneet sekä musiikin toistamiseen tarkoitetut laitteet ovat tänä päivänä sillä tasolla kuin ne ovat. Steve Jobs uskalsi ajatella muita pidemmälle ja toimia rohkeasti, epäonnistumisia pelkäämättä. Jobs keräsi ympärilleen uskollisen Apple-perheen, joka saa yhä nauttia Jobsin rohkeista visioista tehdä asioita paremmin kuin muut. Steve Jobs näytti, että luovuudella, ahkeruudella ja omiin tavoitteisiinsa uskomalla voi saavuttaa mitä tahansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *